BUCK

Trefpunt lanceert vinyl + CD met muziek van Walter De Buck


BUCK laat BUCK herleven – recensie door Karel Van Keymeulen

De eerste elpee van Walter De Buck draaide ik grijs op een witte mono Philips pick-up. De werelden van Boudewijn De Groot, Bob Dylan, The Doors, Howlin Wolf, Art Blakey en Miles Davis waren al ontdekt en plots bleek dat je ook in een rauw en tegelijk lijzig Gents dialect over hedendaagse thema’s kon zingen en nog wel op een aanstekelijke manier. Ik zette mijn venster open en wilde mijn ontdekking van die vrije geest delen met de buitenwereld.

Plots bleek dat je ook in een rauw en tegelijk lijzig Gents dialect over hedendaagse thema's kon zingen en nog wel op een aanstekelijke manier

Opmerkelijk en treffend, meer dan een halve eeuw later blijken de kwesties waarover Walter De Buck zingt onverminderd actueel: milieu, macht, ongelijkheid, uitbuiting, oorlog en misleiding zijn dwingende onderwerpen. Gelukkig ontbraken in Walters oeuvre scherpe satire en spotlust, humor en troostrijke dromen niet. Waardoor je er weer tegen kon. Het oeuvre van Walter bleef voortleven, het verhaal van het officieuze Gentse volkslied ’t Vliegerke is genoegzaam bekend, maar kon een nieuw elan gebruiken.

Het initiatief van violist en componist Guido Schiffer en zanger Pieter-Jan De Smet om die tijdloze liedjes een frisse injectie te geven is heel welkom. Voor 12 liedjes (9 op Lp, 12 op cd) uit het oeuvre van Walter De Buck werden nieuwe arrangementen gemaakt. In k’ Zou Zo Gere Willen Leven, wat als Walters beste lied wordt beschouwd en door Guido het Gentse Imagine wordt genoemd, hoor je nieuwe klankkleuren. Het is alsof de song, een heus chanson, een nieuwe bezieldheid heeft gekregen. Een fijne accordeonsolo, knappe blazers- en strijkersarrangementen en fraaie backgroundstemmen creëren een extra dramatisch effect. BUCK - wat zowel de naam van de groep als van de plaat is - koos voor evergreens uit het De Buckboek, maar vist ook prachtige minder bekende nummers op. De muziek is kleurrijk, met vaak een heerlijke mix van strijkers en blazers. En vol plezierige en sprekende accenten. Gentenaar en muzikant Pieter-Jan De Smet zingt in een onvervalst en smakelijk Gents, met veel inlevingsvermogen en expressie een eigen versie van De Kreativiteit. Op de melodie van De Realiteit, neemt BUCK onverbloemd stelling tegen ‘zwarthemdes’ en ‘fascistenbendes’. Het begint als een soulnummer, met een funky beat en stevige blazers, die er zwier aan geven en een laagje donkerte.

Voor Utopia schreef Clee Van Herzeele, vele jaren Walters begeleider en muzikale toeverlaat, de meeslepende muziek van wat je gerust een pakkende ballad kan noemen. Clee’s zoon saxofonist Jeroen Van Herzeele was geroerd door het nummer en is de heerlijke gastsolist. Of luister naar die andere De Buckkraker ‘k Ben Al Zo Lang Op Weg Geweest’, met die meeslepende melodie, Oosterse kleuren en een elastisch ritme dat een reisgevoel oproept. In het oude stakingslied Koevoet, met een bewust gek cumbia introotje op keyboards, een vrolijk huppelend ritme en een spottende trompet, zingen alle muzikanten het refrein uit volle borst mee.

Bij BUCK is het erfgoed van Walter De Buck in goede handen

Op de cd staan drie nummers meer dan op de Lp. De aanstekelijke arrangementen van Guido Schiffer en Reinhard Vanbergen, geïnspireerd door wat Pieter-Jan destijds deed met zijn project For a few Bucks more, laten de teksten herleven. Je ontdekt ze opnieuw. En vooral, ze geven het oeuvre van Walter De Buck een plaats in onze tijd. Bij BUCK is het erfgoed van Walter De Buck in goede handen.

Met dank aan

 • Pieter-Jan De Smet – zang
 • Guido Schiffer – viool, arrangementen
 • Bart Maris – trompet
 • Tobias Storme – trombone
 • Anouk Sanczuk – viool
 
 • Stijn Bettens – accordeon
 • Lode Vercampt – cello
 • Mario Vermandel – contrabas
 • Tony Gyselinck – drums
 • Jeroen Van Herzeele – saxofoon op Utopia
 
 • Frederik Segers – opname, productie en mix
 • Walter De Buck – grafisch werk
 • Gert Dooreman – ontwerp
 • Jan Hoozee / Trefpunt – productie

Videoclip De Kloterijen

 

Videoclip 't Betert

Krantenartikel Het Laatste Nieuws

Ode aan Walter De Buck / Het Laatste Nieuws / 23 juli 2023 / LINK