BUCK

Walter De Buck

Het is al tien jaar geleden dat Walter De Buck overleed. We zouden hem kunnen herdenken met een kort en bondig overzicht van zijn leven. Grondlegger van de Feesten én Trefpunt –  beeldhouwer, tekenaar, sociaal activist, volkszanger. En vooral volksmens. Elke samenvatting, en al zeker zijn wikipediapagina, doet tekort aan wat hij allemaal heeft betekent, voor het cultureel leven, voor de stad, voor ons.
Wie in Gent passeert, woont, werkt of feest kan nog altijd niet om Walter heen. Of ge het nu wilt of niet: uw toeristenbootje vaart door de Brug der Keizerlijke Geneugten in het Prinsenhof, uw favoriete voetbalploeg wint op de vuile woorden van het Vliegerke, ge ziet trekschuit De Barge aan het Oud Justitiepaleis. Ge moet aan hem denken bij de dansende waterspuwers op de Korenmarkt, ge citeert zijn teksten als maatschappijkritiek op de miserie van vandaag en vooral: ge komt elk jaar in juli een gat in uw nachten feesten.
Zijn muziek zit nog in onze oren, zijn teksten blijven brandend actueel en zijn kunst blijft ons verwarren en verwarmen. Speciaal voor u en voor hem kropen we op onze zolder, onder de toog en in onze kelder, op zoek naar enkele Walter De Buckparels en lichtten we hem dit jaar extra uit.

Zijt gij de Walter van de toekomst?

Zijn teksten zouden nog altijd niet misstaan in de betere politieke programma’s: met zinnen als “Nee nee, kapoen nee, wij gaan dat hier niet doen”, “’K zou zo vele wille geven. Veur ne wereld met veel groen. Waar nog veugels kunnen leven. En mijn liedjes niet vandoen” leent het werk van Walter zich perfect tot moderne herinterpretaties. Dat er niets veranderd is, quoi.
Met het BUCK UP-coverconcours gaan we op zoek naar de schoonste cover, de beste herinterpretatie, de schoonste namaakwalter. Liefst iets heeeelemaal anders. Maar echt iets heeeeelemaal anders. Abstract, met triangels,als fluisterende poezië, met Charlotte De Witte op piano of in polyfoon keelgebrom. Zolang het draait als een orgel zijn wij met alles tevreden. Wat ge moet doen? Een opname maken, een filmpje als ge schoon genoeg zijt; maar een geluidsopname is anders ook goed.
=>> Alle info en meer hier

Voor wie nieuw is hier: een stoomcursus Bucken voor beginners

Ge moet zeker geen boomer zijn om Walter De Buck te appreciëren. Hij is van alle leeftijden. Hoort ge het bij zijn naam toch donderen in de Muide? Dan is hier een crash course Walter De Buck: onze tien favorieten op een rijtje – ofwel van Walter zelf, of schoon gecoverd. Scheert uw Gents en zingt mee! 
=>> Zinge moar!  

Videoclip De Kloterijen

 Pieter-Jan De Smet en zijn negenkoppige band BUCK goten het lied De Kloterijen een paar jaar geleden in een heerlijk ritmische nieuwe saus. De jonge videografe Kes maakte er een weergaloze videoclip bij. Die toont zo goed het unieke gevoel van de Gentse Feesten, dat in woorden nooit helemaal uitgelegd kan worden. 
=>>Zachtje terugkijken

‘t Schoonste rondpunt van Vlaanderen

Zijt ge ooit een vriend geweest van Adriaan, productieleider bij Trefpunt? Ooit al de totempaal aan het sint Jacobs gezien? Het monument aan Sint-Jacobs maakte Walter als eerbetoon aan volkszanger Karel Waeri. Officiële titel: Den Gentschen Béranger, maar iedereen zegt De Paal aan Sint Jacobs. Het standbeeld toont bovenaan Karelke Waeri en rondom hem allemaal taferelen uit zijn liedjes.
=>> van dichterbij zien

Wandelen met Walter

Walter gaat al lang mee. Uw geheugen opblinken? De podcast Walter De Buck van Lieselot De Taeye en Lars Bernaerts van de UGent vertelt u alles over Walter en Karel Waeri – die van de pilaar. Alles gekaderd in een literaire wandeling.
=>> Luister hier!